Nem mondott le a csíkszeredainak is nevezett, Csíkcsicsó határában levő kis repülőtér fejlesztéséről a Hargita megyei önkormányzat, ehhez azonban befektetőket kell megnyerni partnernek, mert magántőke nélkül nem tűnik kivitelezhetőnek a beruházás. Kisrepülőtér Csíkcsicsó határában.

Együttműködésben lenne lehetőség a tervezett fejlesztésre • Fotó: Veres Nándor

Több mint öt éve merült fel a Csíkszeredához közeli, Csíkcsicsó határában levő kis repülőtér fejlesztése, amely az elképzelések szerint az üzletemberek, turisták számára indított kisebb repülőgépeket fogadhatna, összeköttetést biztosítva a magyar, vagy akár a román főváros és Csík térsége között, ugyanakkor a katasztrófavédelmi célokra is igénybe lehetne venni. A magánterületen levő, füves kifutópályával rendelkező kis reptér fejlesztése érdekében megvalósíthatósági előtanulmányt is készíttetett a Hargita megyei önkormányzat. A dokumentáció szerint regionális járatok fogadására alkalmas, kis utasterminállal, irányítótoronnyal, 2000 méter hosszúságú leaszfaltozott kifutópályával és a szükséges fénytechnikával ellátott létesítmény létrehozására is lenne lehetőség. Egy ilyen beruházás becsült értéke a 2016-ban elkészült előtanulmány szerint áfával együtt meghaladta volna a 60 millió lejt. Mesterterv készülhet Kérdésünkre Borboly Csaba, a Hargita megyei önkormányzat elnöke arról tájékoztatott, hogy a megvalósíthatósági előtanulmány elkészítése után következő lépésként felmerült egy köz- és magánegyüttműködés lehetősége a repülőtér kiépítésére és működtetésére. Az ilyen módon elképzelt beruházás létrehozását a 2018. évi 114-es sürgősségi kormányrendelet szabályozza, melynek értelmében a közszereplőnek kell készítenie egy megalapozó tanulmányt, amit a kormány jóváhagy, ezt követi a szerződéskötés

Az elnök szerint ennek megfelelően elkészült a Hargita Megye Tanácsa által működtetett Hargita Megyéért Egyesület gondozásában a feladatfüzet a mesterterv elkészítéséhez, illetve készült egy piackutatás a dokumentum becsült költségére vonatkozóan. A következő lépés a mesterterv közbeszerzése, amelyet a megyei tanácsnak kell kiírnia, majd a megvalósíthatósági tanulmány elkészítése – ez szintén a megyei önkormányzatra hárul – tudtuk meg. Egyelőre az előkészítés fázisában vagyunk, várjuk az építő jellegű javaslatokat és észrevételeket. Ezenkívül keresünk egy magyarul és románul is jól beszélő, mobilis személyt, aki teljes állásban ezt a projektcsapatot tudná koordinálni – ismertette az elnök, aki kérdésünkre azt mondta, magántőkére van szükség a beruházáshoz. Borboly szerint a tavaly a járványügyi helyzet miatt ellehetetlenült a továbblépés, de idén újra elő szeretnék venni az eredeti elképzelést, és továbbgondolni a reptérfejlesztés lehetőségeit a megyében.

https://szekelyhon.ro/aktualis/csiki-repter-otlet-van-a-fejlesztesre-penz-meg-nincs

Hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here