Miközben a Hargita megyei önkormányzat kedden arról számolt be, hogy még ebben a hónapban előkészíti a csíkcsicsói reptérre vonatkozó határozatot, addig Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy elkészült a Cekend-tetőre tervezett légikikötő látványterve, illetve megvalósíthatósági tanulmánya.

A Cekend-tetői repülőtér látványterve: a kifutópálya felől

Elkészült a látványterve, illetve a megvalósíthatósági tanulmánya annak a repülőtérnek, amelyet a Kápolnásfalu közbirtokosságához tartozó Cekend-tetőn szeretnének létrehozni – jelentette be kedden székelyudvarhelyi sajtótájékoztatóján Szász Jenő. Hozzátette: a projekt kivitelezéséhez elengedhetetlen Kovászna és Hargita megye vezetőinek, illetve az említett közigazgatási egységekbe tartozó települések polgármestereinek az összefogása.

Mint mondta, a projekt egyik legfontosabb célja a Székelyföld gazdasági fejlődésének segítése, ezért a mindegy 7,5 millió forintból elkészült tanulmányt ingyen bocsátják a helyi közösség rendelkezésére, azzal a feltétellel, hogy „az NSKI és a magyar kormány további katalizátorai maradhatnak a megvalósításoknak”. A jelenlegi terveket egyébként 15 millió euróból lehetne kivitelezni, amelyet uniós pályázatokból finanszíroznának.

A terminálépület bejárata felől

Eközben a Hargita megyei önkormányzat szintén kedden jelentette be, hogy előkészítik a vonatkozó tanácshatározatot a Csíkcsicsóba tervezett Hargita megyei repülőtér nemrég elkészült fejlesztési koncepciója alapján, a törvény által előírt közvita lejárta után. A Hargita megyei önkormányzat arról folytat konzultációsorozatot szakemberekkel, vállalkozókkal, önkormányzatokkal, hogy a csíkcsicsói füves repülőteret miként fejleszthetnék olyan szintre Hargita Airport néven, hogy kisgépekkel légi összeköttetést teremtsenek a Székelyföld és Budapest között.

A keddi udvarhelyi sajtótájékoztatón Szász Jenő úgy nyilatkozott, értesültek a csíkcsicsói reptér fejlesztési terveiről. „A két tervet nem lehet egy kategóriába sorolni, hiszen a Hargita megyei önkormányzat kisgépeknek szeretne leszállópályát biztosítani, míg az NSKI által ismertetett tanulmány nagyobb, nemzetközi járatok befogadására készült. (…) Úgy gondolom, hogy a Székelyföld szempontjából a Cekend-tetőre elképzelt repülőtérnek prioritást kell élveznie. Véleményem szerint ezt a szakemberek is be fogják látni, amint eljuttatjuk nekik a tanulmányt” – magyarázta.

Forrás: szekelyhon.ro

Hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here